تقسیمبندی ( Segmentation ) فاکتوری اساسی برای شروع هر تحلیل بهحساب میآید. به همین دلیل است که ابزارهای مربوط به تقسیمبندی در گوگل آنالیتیکس را میتوان در همه جای این ابزار پیدا نمود.
یکی از روشهای تقسیمبندی که بسیار پراستفاده و منطقی است، تقسیم بر اساس منطقه جغرافیایی است! بازدیدهای سایت ما بیشتر از کدام کشور هستند؟ یا کمپینهای ما در کدام استان و ایالت نتیجه بهتری داشتهاند؟

مثال دیگر برای روشهای تقسیمبندی در گوگل آنالیتیکس ، موتورهای جستجو هستند. بازدیدکنندگان ما بیشتر از کدام موتور جستجو وارد سایت ما شدهاند؟ کسانی که ما را در موتورهای جستجو سرچ کردهاند، بیشتر به کدام لندینگ پیج ما واردشدهاند؟ و یا ورودی سایت ما از موتورهای جستجو از سرچ کدام کلمههای کلیدی بهدستآمدهاند؟

و اینها بخش بسیار کوچکی از کاربردها و مثالها برای ابزارهای تقسیمبندی در گوگل آنالیتیکس هستند.
تقسیمبندی در گوگل آنالیتیکس
خب به محیط آنالیتیکس میرویم! در این مقاله از آنالیتیکس مربوط به سایت فروشگاه گوگل استفاده خواهیم کرد.
به بخش Audience، GEO و گزارش Location میرویم. در اینجا منطقه جغرافیایی بازدیدکنندگان سایت ما مشخص میشود.
در بالای صفحه نقشهای جهان را مشاهده میکنید که کشورهای مختلف در آن مشخصشدهاند. به یاد داشته باشید که در کلیه نقشههای گوگل، رنگ پررنگتر، نشاندهنده بازدید و ورودی بیشتر از آن منطقه است. با نگهداشتن موس بر روی هر کشور تعداد دقیق بازدیدها نیز به شما نشان داده خواهد شد.

در پایین صفحه نیز میتوان در جدول موجود، اطلاعات مربوط به مناطق جغرافیایی متفاوت را بهصورت جزئیتر مشاهده کرد. هم در نقشه و هم در جدول، با کلیک بر روی هر کشور، به اطلاعات مربوط به آن کشور دست خواهید یافت که در اینجا بر روی آمریکا کلیک میکنیم.

در این صفحه نقشه آمریکا را به همراه تقسیمبندی ایالتی آن مشاهده میکنید که در آن سهم بازدید از سایت هر ایالت مشخصشده است.

همین اطلاعات بازهم در جدول زیر آن در دسترس شما قرار خواهد گرفت که میتوانید بهصورت جزئیتر این ایالات را موردبررسی قرار دهید. ( این اطلاعات مربوط به تقسیمبندی در گوگل آنالیتیکس را برای استانهای ایران نیز میتوانید مشاهده کنید)

همچنین همانطور که در آموزش مقدمه تحلیل اطلاعات در گوگل آنالیتیکس ذکر شد، میتوانید از طریق تبهای موجود در بالای صفحه، حوزه کلی اطلاعات نمایشی را تغییر داده و اطلاعات مربوط به استفاده از سایت، اهداف تعیینشده، تجارت الکترونیک خود و ... را به دست آورید.
dimension
مورد دیگر آنکه از طریق بخش مشخصشده توانایی این را دارید که بُعد (dimension) و یا معیار خود را تغییر داده و با دید دیگری نگاه کنید. مثلاً در اینجا ارزش میانگین هر بازدید را بهعنوان بُعد موردنظر انتخاب میکنیم که نتایج نیز با آن تغییر خواهد کرد.

مثال تعیین شهرهای وفادار
حالا فرض کنید که میخواهید شهرهایی در ایالت کالیفرنیا که بیشترین وفاداری را به سایت شما دارند، انتخاب کنید. وفاداری بیشتر به معنای این است که بخش کمتری از بازدیدها، بازدیدهای جدید باشند. پس ابتدا بر روی ایالت کالیفرنیا کلیک کرده و سپس با دو بار کلیک بر روی عنوان % New Sessions، درصد بازدیدهای جدید را از کم به زیاد مرتب میکنیم.

البته بیشتر این شهرها که بازدید جدید کمی را داشتهاند، در کل دارای Session های بسیار کمی نیز هستند. برای اصلاح نتایج این گزارش، بهتر است از فیلتر پیشرفته که در آموزش فیلترهای گوگل آنالیتیکس درباره آن صحبت شد، استفاده کرده و تعداد Sessionها را به حداقل 30 محدود کنیم! که نتیجه در تصویر زیر مشخص است. 3 شهری که بیشترین وفاداری را به سایت ما داشتهاند Yucca Valley، Antioch و Mountain View هستند که در دیگر گزارشها با معیارها و ابعاد دیگر، کمتر به ما نشان دادهشده بودند. پس کاربرد دیگری که برای تقسیمبندی در گوگل آنالیتیکس وجود دارد، دستیابی به اطلاعات مهمی است که اگر گزارشهای خود را بر اساس معیارهای عادی مثل تعداد بازدید و درآمد تقسیمبندی میکردید، به آنها دسترسی نداشتید و مشکلات احتمالی زیادی گریبان گیرتان میشد.

مثال موتورهای جستجو
حالا به سراغ مثال دیگری که در اول مقاله برای تقسیمبندی در گوگل آنالیتیکس ذکر شد، یعنی موتورهای جستجو میرویم. بدین منظور به بخش Acquisision، All Traffic و گزارش Channels رفته و در نتایج این گزارش بر روی Organic Search کلیک کنید.

درنتیجهای که به شما نمایش داده میشود، بُعد اولیه در نظر گرفتهشده برای نمایش نتایج، کلمات کلیدی است که آن را از طریق انتخاب Source در قسمت مشخصشده در تصویر زیر، تغییر میدهیم. به همین راحتی به این اطلاعات بهسادگی دستیافتهایم که طبق انتظار گوگل در صدر موتورهای جستجویی است که ترافیک بیشتری به سایت ما فرستادهاند.

دوره آموزش تکمیلی می توانید در دوره سئو دانشگاه شریف شرکت نمایید.
ادامه آموزش گوگل آنالیتیکس را در بخش بعدی دنبال کنید!
قسمت قبلی مقاله را هم میتوانید از اینجا بخوانید!
نظرات ارزشمند شما