۰۲۱-۶۶۱۶۶۳۲۹

تقویت فن بیان


امروزه گفته می‌شود که نحوه‌ی بیان منظورتان مهم‌تر از خود کلام است و به همین دلیل معمولاً مدیران کسب و کار به مهارت‌های کلامی و تقویت فن بیان خود...






آموزش
  • 5 دقیقه
  • 1440نفر

تقویت فن بیان

تقویت فن بیان

وقتی از فن بیان صحبت می‌کنیم، دقیقاً منظورمان چیست؟ امروزه گفته می‌شود که نحوه‌ی بیان منظورتان مهم‌تر از خود کلام است و به همین دلیل معمولاً مدیران کسب و کار به مهارت‌های کلامی‌شان اهمیت بسیاری می‌دهند. این موضوع حاکی از آن است که اگر می‌خواهید ارتباطی مؤثر با دیگران (چه در کار و چه در زندگی) داشته باشید و آن‌ها را متقاعد کنید تا پیشنهادتان را بپذیرند، می‌بایست برای تقویت فن بیان خود وقت بگذارید. در ادامه 10 توصیه برای شما آورده‌ایم که مجموعه‌ای از مهارت‌ها را شامل می‌شود و با تمرین آن‌ها می‌توانید روی تقویت فن بیان خود بیشتر کار کنید.

واضح صحبت کنید

یادتان باشد هر کلمه‌ای که به زبان می‌آورید باید آنقدر واضح بیان شود که به راحتی به گوش مخاطبتان برسد. برای این کار می‌توانید تلفظ صحیح کلمات و نحوه‌ی ادا کردن درست آن‌ها را تمرین کنید.

اعتماد به نفس داشته باشید

«اممم... سلام من... اممم.. لئونارد هستم». متأسفیم لئونارد، اما احتمالاً هیچکس به ادامه‌ی جمله‌ی شما گوش نمی‌دهد. شاید این مثالی پیش پا افتاده باشد اما نشان می‌دهد که نداشتن اعتماد به نفس تا چه اندازه می‌تواند به نتیجه‌ی کلی کار شما صدمه برساند. اگر می‌خواهید حرفتان در طرف مقابل تأثیر داشته باشد، باید هرچه اعتماد به نفس در خود سراغ دارید را جمع کرده و خجالت را کنار بگذارید. تصور کنید بلوک سیمانی روبه‌رویتان است و قصد دارید مانند کاراته‌کارها، آن را با یک ضربه‌ی دست بشکانید. حتی اگر لحظه‌ای شک کنید، این دست شما است که می‌شکند و نه بلوک سیمان. اعتماد به نفس و تأثیر آن را همین‌قدر جدی بگیرید.

تقویت فن بیان

به آنچه می گویید اعتقاد داشته باشید

در وهله‌ی اول باید خودتان آنچه می‌گویید را باور کرده و آن را در عمل نشان دهید تا دیگران نیز به شما باور داشته باشند. برای مثال وقتی با شور و هیجان خاصی درباره‌ یک موضوع صحبت می‌کنید، مخاطب نیز این اشتیاق را در کلام شما حس خواهد کرد و حرف‌های شما باورپذیرتر به نظر می‌رسد. این موضوع ناخودآگاه تأثیر مثبتی بر روی شنونده می‌گذارد و راحت‌تر می‌توانید آن‌ها را قانع کنید.

فروتن باشید

مایک تایسون، یکی از مشهورترین شخصیت‌های ورزشی دنیا به حساب می‌آید و می‌گوید «باید در زندگی فروتن باشید؛ در غیر این صورت زندگی شما را فروتن خواهد کرد». خودتان را با افرادی احاطه کنید که در زندگی موفق‌تر از شما هستند تا نکته‌هایی را در زندگی یاد بگیرید که در حالت عادی کسی به شما یاد نمی‌دهد. همچنین می‌توانید در کارگاه‌ها و کلاس‌هایی شرکت کنید که اعضای آن تجربه‌ی بیشتری نسبت به شما دارند. به نظرات رک و راست آن‌ها گوش کنید و حتی اگر برایتان ناخوشایند بود، راجع به آن‌ها فکر کرده و برای بهتر شدن خودتان قدمی بردارید.

از صدای خود مراقبت کنید

نوازندگان معمولاً با ظرافت و دقت از سازهای خود مراقبت می‌کنند. در مورد شما، بدنتان حکم سازتان را دارد و باید به همان میزان به آن اهمیت بدهید و آن را در شرایط خوبی نگه دارید. برای مراقبت از صدایتان می‌بایست به اندازه‌ی کافی آب بنوشید و ترجیحاً همیشه بطری آب همراهتان باشد تا هر ازگاهی چند قلپ از آن بخورید. همچنین زمزمه یا همان پچ‌پچ کردن و داد زدن، بر روی حنجره‌تان اثر منفی دارد و بهتر است تا جایی که می‌توانید خودتان را در این شرایط قرار ندهید. علاوه بر آن، خواب کافی داشته باشید تا صدایتان خسته به نظر نرسد و تمرین کنید به جای قفسه سینه، از دیافراگم نفس بکشید تا فشار اضافی بر حنجره‌تان وارد نشود.

اجرای فی البداهه را تمرین کنید

برای پروژه‌هایی که چندین ساعت به زمان احتیاج دارند، از تکنیک اجرای فی‌البداهه کمک بگیرید. برای مثال هنگام صداگذاری برای یک ویدیو یا فایل صوتی، زمان خود را با دوباره‌خوانی تلف نکنید. به جای آن، خوب صحبت کردن را در همان دفعه‌ی اول تمرین کرده تا دهان و چشم‌هایتان با یکدیگر هماهنگ شده و هنگام روخوانی کمتر دچار اشتباه شوید. همین موضوع هنگام سخنرانی نیز به کمکتان می‌آید و اعتماد به نفستان را نیز بالا می‌برد.

فن بیان

آرام باشید

اگر تازه‌کار باشید، امکان دارد این احساس به شما دست بدهد که ارتکاب کوچک‌ترین اشتباه در هر مصاحبه‌ای که انجام می‌دهید، ممکن است به پایان کار شما ختم شود. نگرانی راجع به این موضوع به شما استرس می‌دهد و قبل از اینکه به خود بیایید، هر توصیه‌ای که تا به اینجا خوانده‌اید را فراموش خواهید کرد. برای خلاصی از استرس، ابتدا نفسی عمیق بکشید و لبخند بزنید. برای ارتباط با انسان‌ها نمی‌توان فرمولی مانند ریاضی درنظر گرفت و اضطراب داشتن، امری کاملاً طبیعی است. اگر به میزان کافی تمرین داشته‌اید، به توانایی‌های خود ایمان داشته باشید و به این فکر کنید که نتیجه هرچه شد، شما نهایت تلاشتان را کرده‌اید.

مخاطب را بشناسید

یکی از راه‌های مؤثر برای تقویت فن بیان این است که قبل از اینکه برای سخنرانی‌تان آماده شوید، اول این را درنظر بگیرید که قرار است با چه کسانی ملاقات کنید. این موضوع کمک می‌کند تا در انتخاب کلمات خود دقت بیشتری داشته و سطح اطلاعات و ساختار جملات خود را با آن‌ها مطابقت دهید تا بیشترین تأثیر را بر روی مخاطب گذاشته و به هدفتان نزدیک‌تر شوید.

روخوانی نکنید

اگر تمام مدت نگاهتان به برگه‌ی روبه‌رو یا اسلایدی باشد که آماده کرده‌اید، ارتباطتان با مخاطب قطع شده و تأثیرگذاری حرف‌هایتان در آن‌ها کمتر می‌شود. برای تقویت فن بیان خود، تمرین کنید که با مخاطبتان ارتباط چشمی داشته باشید و برای تازه شدن حافظه‌تان، هر چند وقت یک بار به نوشته‌هایتان نیز نگاهی بیندازید. همچنین در استفاده از ابزار دیداری و شنیداری تعادل را رعایت کنید تا حواس مخاطب از پیام اصلی شما پرت نشود.

فن بیان

انعطاف پذیر باشید

تمام تمرکزتان را بر روی مخاطب گذاشته و رفتار آن‌ها را تحلیل کنید. اگر یک مسیر را از ابتدا تا انتها دنبال کرده و منعطف نباشید، حتی بهترین شنوندگان نیز گیج می‌شوند یا تمرکزشان را بر روی حرف‌هایتان از دست می‌دهند. بنابراین انعطاف داشته باشید و با توجه به واکنش شنوندگان، تغییراتی مثبت در برنامه‌تان به وجود بیاورید.

شروع و پایانی متفاوت داشته باشید

جمله‌ی «امروز می‌خواهم درمورد موضوع X با شما صحبت کنم» تکراری شده و اگر به دنبال تقویت فن بیان خود هستید، از همین لحظه به فکر جایگزینی برای آن باشید. برای مثال، حکایتی کوتاه و جالب در رابطه با موضوع سخنرانی‌تان پیدا کرده یا جمله را با اعداد و ارقام تکان‌دهنده شروع کنید. در پایان نیز خلاصه‌ای از حرف‌هایتان را با جمله‌ای تأثیرگذار به پایان برسانید تا سخن شما برای مدت بیشتری در یاد مخاطب باقی بماند.

 

همچنین می توانید در دوره تدوین استراتژی محتوا شرکت بفرمایید.


منبع: voicebunny.com و extension.harvard

 

تیم تحریریه اسکیلرن

این محتوا توسط تیم تولید محتوای اسکیلرن تولید شده است .امیدواریم که با تلاش خود به بهبود کیفیت وب فارسی کمک کنیم .


درباره اسکیلرن بیشتر بدانید





مطالب زیر را حتما بخوانید






نظرات ارزشمند شما





دیدگاه خود را ثبت کنید

در مورد این مقاله بحث کنید










اولین نظر را شما بذارید

اولین نفری باشید که گفتگو را آغاز میکنید