اوریگامی چیست؟
اوریگامی به هنر تا کردن کاغذ گفته میشود و نام خود را از کلمهی ژاپنی kami به معنی تا کردن و kami به معنی کاغذ میگیرد. اوریگامیهای سنتی به این شکل بودند که آنها را با تا کردن کاغذی مربع شکل میساختند که معمولاً یک طرف آن رنگی بود و در این روش از هیچگونه برش، علامتگذاری یا چسب استفاده نمیشد. در قدیم ابتدا فقط طبقهی ممتاز برای مثال راهبهای ژاپنی برای اهداف مذهبیشان اوریگامی میساختند یا در مراسم رسمی از آن استفاده میشد. به مرور زمان که قیمت کاغذ کاهش پیدا کرد، مردم عادی نیز به ساخت اوریگامی به عنوان کادو و هدیه روی آوردند. از آنجایی که ساخت اوریگامی روشهای مرتبط با علم ریاضیات را در برمیگیرد، از آن به عنوان وسیلهی آمورشی نیز استفاده میشود.
تاریخچه اوریگامی
چین
کشورهای مختلفی در تبدیل اوریگامی به شکل امروزیاش دست داشتند که از این میان میتوان به چین اشاره کرد. گفته میشود که کاغذ در سال 105 بعد از میلاد مسیح و در چین اختراع شد و انواع کاغذهای تا شده نیز کمی بعد از این تاریخ رواج پیدا کردند. ماکتهاي کاغذي در سال 900 میلادی بسیار در چین رواج داشتند و از تا کردن کاغذ طلایی یا زرد رنگ ساخته میشدند و آنها را انتهای مراسم تدفين سنتیشان درون آتش میانداختند. کاغذهای تا شدهی مدرن چینی، تقریباً به اوریگامیهای ژاپنی شباهت دارند؛ اما از آنها بیشتر برای ساختن مدلی از اجسام بیجان همچون قایق و جعبه استفاده میشود.
ژاپن
ژاپنیها در قرن 6 میلادی با کاغذ آشنا شدند و تا کردن آن، بخشی از «مراسم شینتو» ی آنها به حساب میآمد. ژاپنیها در «دورهی ادو» (1603 تا 1868 میلادی) به این نتیجه رسیدند که میتوان از اوریگامی به عنوان فعالیتی مفرح استفاده کرد. بنابراین درست است که اختراع کاغذ را به چینیها نسبت میدهند؛ اما این ژاپنیها بودند که برای اولین بار کشف کردند که میتوان با استفاده از کاغذ، اثری هنری را خلق کرد. هنوز هم اوریگامیهای ژاپنی را به شکل انواع گل، پرنده و سایر مواردی میسازند که با طبیعت در ارتباط هستند. فرق اوریگامی مدرن با سنتی در این است که در قدیم میتوانستید برای ساخت آن، کاغذ را برش دهید؛ اما امروزه از روش اروپایی آن تأثیر پذیرفته و برای ساخت اوریگامی باید صرفاً از تا کردن کاغذ استفاده کنید.
اروپا
هنر تا کردن دستمال سفره در قرن 17 میلادی، بسیار در اروپا رواج داشت و گفته میشود هنر تا کردن کاغذ در اروپا به این موضوع برمیگردد. دستمالهای سفره را نیز مانند اوریگامی میشد با استفاده از روشهای مختلف به شکلهای گوناگون درآورد. به مرور زمان، علاقهی اروپاییها به تا کردن دستمال، از سر میز شام فراتر رفت و به عنوان تفریح، به همراه هنر تا کردن کاغذ به مهدکودکها راه پیدا کرد. به این شکل، کودکان با اوریگامی هم آشنا شدند و این هنر در سایر قسمتهای اروپا نیز رواج پیدا کرد.
فواید اوریگامی
انجام بعضی کارها میتواند به ما کمک کند تا همانطور که پیر میشویم، ذهنمان را پویا نگه داریم. ساخت اوریگامی یکی از فعالیتهای چالشبرانگیزی است که با تمرین کافی میتواند به سلامت بدن و ذهنمان کمک کند و حتی در بعضی از جلسات درمانی نیز از آن کمک میگیرند. با تلاش برای ساخت اوریگامی و درگیر کردن فکرمان، هماهنگی بین چشم و دست و تمرکز ذهنی افرایش پیدا میکند. تا کردن کاغذ و یاد گرفتن مهارتی جدید باعث میشود تا همانطور که راهنماییها و دستورالعملها را دنبال میکنیم، هر دو نیمکرهی چپ و راستمان فعال شده و ذهنمان از لحاظ ادراک به چالش کشیده شود. علاوه بر آن حافظه، تمرکز، ادراک 3 بعدی و تخیلتان نیز هنگام سر و کله زدن با اوریگامی سر ذوق میآید. همچنین وقتی در نهایت، کار را با موفقیت به اتمام میرسانید و نتیجهی زحماتتان را میبینید، رضایتی درونی در وجود شما پدیدار خواهد شد. بسیاری از مردم ساحت اوریگامی را آرامشبخش دانسته و آن را یکی از روشهای ریلکسیشن به حساب میآورند.
کاربرد اوریگامی
امروزه برای اینکه نتیجهی نهایی کار دوام بیشتری داشته باشد، از روشهایی مانند برش دادن کاغذ و چسب زدن به آن کمک میگیرند و ضرورتی ندارد حتماً از کاغذ اوریگامی استفاده کنند. کاردبرد اوریگامی فقط به چند بعد از زندگی محدود نمیشود و حتی اگر قصد دارید اسکناس پول را به کسی هدیه بدهید، میتوانید از خلاقیتتان کمک گرفته و اسکناس را به شکلهای اوریگامی دربیاورید. اوریگامی توانسته تأثیر بسزایی در زمینههای تخصصیتر نیز از خود برجای بگذارد. برای مثال برای ساخت یک ربات، ابزار اولیهی آن همگی مسطح هستند و با تا کردن آنها و اضافه کردن موارد دیگر میتوان دستگاهی ساخت که قادر به حرکت کردن است. رباتهای هوشمند امدادگر را میتوان به همین شکل ساخت و در فضایی کوچک جا داد تا کار خود را آغاز کنند.
«رابرت لنگ»، کاربرد اوریگامی را فراتر برد و برای ساخت یک تلسکوپ فضایی قدرتمند، قصد داشت لنز آن را طوری بسازد که قابلیت تا شدن داشته باشد تا دوباره در فضا به ابعاد اولیهاش برگردد. البته نمونهی اولیهی این تلسکوپ بزرگ ساخته شد اما هیچگاه به طور کامل به پایان نرسید. برای ساخت پنلهای خورشیدی تاشو و سایر وسایلی که نمی توان آن ها را در ابعاد بزرگ به فضا پرتاب کرد و ابتدا باید کوچکتر شده و بعد از رسیدن به مقصد باز شوند نیز از همین روش مشابه استفاده میکنند.
ساخت ایربگ، کار دشواری است و باید در کسری از ثانیه باز و منبسط شود و در عین حال باید کارهای انعطافپذیری آن خیلی دقیق صورت بگیرد تا به سرنشینان صدمه نزند. ظاهراً بهترین روش برای این کار این است که صفحههای صاف آن را به شکل یک چندوجهی 3 بعدی دربیاوریم که برای این کار باید از روش تا کردن استفاده کنیم. اوریگامی حتی در حوزهی پزشکی نیز وارد شده و میتوان از قواعد آن در ساخت لولهی استنت کمک گرفت و آنقدر کوچکشان کرد تا در لولهی کاتتر جای بگیرند و بتوان آنها را بعد از رسیدن به مقصد، منبسط کرده تا راه شریانهای بستهی قلب را باز کنند.
معماری نیز از تأثیرات اوریگامی بینصیب نمانده و میتوان از آن برای ساخت دیوارهایی استفاده کرد که با تغییرشکل دادن، در یک حالت به نور اجازهی ورود میدهد و شکل دیگر آن را ماتتر طراحی میکنند. با استفاده از قواعد اوریگامی میتوان زمانی که هوا به شدت در طول روز گرم میشود، از ورود نور خورشید و گرما به داخل جلوگیری کرد و وقتی هوا خنکتر شد، آن را دوباره به حالت عادیاش برگرداند.
منبع: mymodernmet.com و popsci.com و origamispirit.com
نظرات ارزشمند شما