هر یک از ما بخشی از یک جامعه هستیم. در کنار توانایی هایی که به ما در زندگی به عنوان یک فرد کمک می کند، جهت زندگی در جامعه تقویت مهارت های اجتماعی نیز ضروری است. هر یک از ما می بایست به عنوان عضوی از یک گروه بزرگتر رشد کنیم، دیگران را به خوبی درک کنیم و روابط سالمی با دیگران برقرار نماییم. هوش میان فردی (Interpersonal intelligence) ویژگی بسیار مهمی است که همه و به خصوص افرادی که دارای مشاغل مرتبط به روابط اجتماعی هستند، به آن نیاز دارند. داشتن این نوع هوش برای کسانی که در حرفه خود تعامل فراوانی با افراد گوناگون دارند ضروری است. از جمله مشاغلی که نیاز فراوان به این نوع هوش دارد می توان به معلمی، فروشندگی، مشاور و مددکار اجتماعی اشاره کرد.
هوش میان فردی چیست؟
هوش میان فردی شامل توانایی برقرار کردن ارتباط موثر با سایر افراد و درک افکار، مقصود و احساسات دیگران است. بدون هوش میان فردی نمی توان پاسخ مناسبی به رفتارهای دیگران داد. افرادی که هوش میان فردی بالایی دارند اغلب به عنوان افراد برونگرا تلقی می شوند. آن ها به نسبت به احساسات و تغییر حالت های دیگران حساس هستند. آن ها دارای مهارت همکاری با سایر افراد در یک گروه هستند و همگروهی های خود را به خوبی درک می کنند.
هوش میان فردی و مهارت های اجتماعی
درک دیگران که از ویژگی های افراد با هوش میان فردی بالا است، یک عامل حیاتی برای برقراری یک رابطه موثر است. برای آن که رابطه اجتماعی به بهترین شیوه برقرار شود، طرفین باید دیدگاه های یکدیگر را به خوبی بفهمند. برای فهمیدن نظرات دیگران باید توانایی تصور کردن خود به جای آن شخص را داشته باشیم و منطق پشت رفتار و دیدگاه او را بفهمیم. افرادی که هوش بین فردی بالایی دارند دارای مهارت های اجتماعی بالایی هستند از جمله:
درک کردن افراد دیگر
کسانی که به خوبی احساسات و افکار دیگران را می فهمند و با آن ها همدردی می کنند هوش میان فردی بالایی دارند. آن ها از همکاری با دیگران و شرکت کردن در بحث ها موضوعات زیادی را می آموزند. سپس این تجربه ها را در روابط آینده خود به کار می گیرند و به همین دلیل روابط اجتماعی اثربخشی را برقرار می کنند.
بیان کردن خود به شیوه مناسب
ارتباطات میان فردی را می توان به عنوان تعامل اجتماعی بین دو شخص که در موضوعی مشترک هستند تعریف نمود. داشتن مهارت های میان فردی برای شرکت در موقعیت های اجتماعی ضروری است. از جمله این مهارت ها می توان به انتقال موثر احساسات از فردی به فرد دیگر و درک دیدگاه دیگری نسبت به یک موضوع اشاره کرد. مهارت های میان فردی ارتباط برقرار کردن را با کم کردن درگیری ها، سوءتفاهم ها و به وجود آوردن یک محیط سالم و پویا تسهیل می کند.
هنر گفتگو
چه در محیط کار و چه در خانه، چه یک گفتگوی رسمی و چه یک محاوره دوستانه با نزدیکان، هنر گفتگو در تمام این موقعیت ها نقش اساسی دارد. در تمام روابط اجتماعی گفتگو حکم فرما است و برای برقرار کردن یک گفتگوی مناسب داشتن مهارت های میان فردی حرف اول را می زند. افرادی که هوش میان فردی بالایی دارند در می توانند از پس انواع گفتگوها در موقعیت های مختلف بر آیند و منظور خود را به خوبی بیان کنند.
راهکارهای تقویت هوش میان فردی
حال که از اهمیت هوش میان فردی در زندگی آگاه شده ایم، لازم است راهکارهای تقویت آن را بررسی نماییم. اگر کسی بخواهد هوش میان فردی خود را افزایش دهد می تواند با تمرین این خواسته را عملی سازد و لازم نیست حتماً به طور ذاتی هوش بالایی داشته باشد. برای کسب موقعیت اجتماعی مناسب به دست آوردن مهارت اجتماعی و میان فردی بالا ضروری است. تلاش کنید که رویکرد مثبت و رفتار دوستانه ای داشته باشید. به افراد محیط خود توجه نشان دهید، احساسات و رفتار آن ها را مشاهده کنید و تلاش کنید دیدگاه های آن ها را بدانید و بفهمید. به جای منفی بافی سعی کنید با حس شوخ طبعی خود موقعیت های اجتماعی شادی را فراهم کنید. با بالا بردن مهارت های اجتماعی خود می توانید به جمع افراد با هوش میان فردی بالا بپیوندید.
راهکارهای تقویت هوش میان فردی
حال که از اهمیت هوش میان فردی در زندگی آگاه شده ایم، لازم است راهکارهای تقویت آن را بررسی نماییم. اگر کسی بخواهد هوش میان فردی خود را افزایش دهد می تواند با تمرین این خواسته را عملی سازد و لازم نیست حتماً به طور ذاتی هوش بالایی داشته باشد. برای کسب موقعیت اجتماعی مناسب به دست آوردن مهارت اجتماعی و میان فردی بالا ضروری است. تلاش کنید که رویکرد مثبت و رفتار دوستانه ای داشته باشید. به افراد محیط خود توجه نشان دهید، احساسات و رفتار آن ها را مشاهده کنید و تلاش کنید دیدگاه های آن ها را بدانید و بفهمید. به جای منفی بافی سعی کنید با حس شوخ طبعی خود موقعیت های اجتماعی شادی را فراهم کنید. با بالا بردن مهارت های اجتماعی خود می توانید به جمع افراد با هوش میان فردی بالا بپیوندید.دد.
نظرات ارزشمند شما