مهارت های اجتماعی مهارت هایی هستند که برای برقراری ارتباط و تعامل با دیگران به صورت کلامی یا با استفاده از زبان بدن به کار می بریم. ما انسان ها موجوداتی اجتماعی هستیم و راه های فراوانی را برای به اشتراک گذاشتن پیام ها و افکار خود با دیگران توسعه داده ایم.
چه این ارتباط به صورت کلامی و با استفاده از تن صدا، لحن و نوع کلماتی که به کار می بریم باشد، چه به صورت غیر کلامی و با استفاده از زبان بدن، ژست و آراستگی ظاهری، حقیقت این است که بعضی افراد نسبت به سایرین مهارت بیش تری در برقراری ارتباط دارند. در این مقاله عوامل موثر در مهارت های اجتماعی را بررسی می کنیم.
مزایای توسعه مهارت های اجتماعی
توسعه مهارت های اجتماعی به معنی آگاه بودن از شیوه برقراری ارتباط با دیگران است، این که چه پیامی را منتقل می کنیم و چگونه می توانیم روش های ارتباطی خود را بهبود دهیم. مهارت های اجتماعی توسعه یافته مزایای مشخصی برای افراد دارد:
روابط بیش تر و با کیفیت تر
با بهبود مهارت های اجتماعی خود تبدیل به یک فرد کاریزماتیک می شوید. مردم علاقه دارند که با افراد کاریزماتیک رابطه برقرار کنند زیرا به نظر می رسد یک فرد کاریزماتیک در روابط خود توجه و علاقه خالصانه ای نسبت به طرف مقابل خود نشان می دهد.
بیش تر افراد می دانند که بدون داشتن مهارت های اجتماعی در سطح مناسب نمی توان در زندگی پیشرفت زیادی کرد. با برقراری روابط موثر می توانید شغل پیدا کنید، ترفیع بگیرید و دوستان جدیدی پیدا کنید. به طور کلی روابط اجتماعی بهتر احساس خوشبختی و رضایت از زندگی را در افراد بالاتر می برد. همچنین به کاهش اضطراب کمک می کند و اعتماد به نفس شما را بالاتر می برد.
تفاهم بیش تر
ارتباط برقرار کردن با اعضای تیم، همکاران، خانواده و... به صورت کارا و موثر مانع پیش آمدن سوء تفاهم ها و بدفهمی ها میان افراد می شود. داشتن مهارت های اجتماعی بالا شامل توانایی در برقراری مکالمه های موثر نیز می شود. چرا که در غیر این صورت فرد نمی تواند افکار، نظرات و ایده های خود را با افراد دیگر به اشتراک بگذارد.
پیدا کردن جایگاه اجتماعی مناسب
اگر در دوست یابی قوی باشید و برقراری ارتباط با دیگران برای شما آسان باشد، راحت تر می توانید از شرکت در جمع هایی که علاقه ای به آن ندارید پرهیز کنید. بعضی افراد از تعاملات اجتماعی وحشت دارند زیرا دوست ندارند مجبور به گذارندن وقت با افرادی که دیدگاه و علاقمندی های مشترکی با آن ها ندارند شوند. پیوستن به یک جلسه کاری یا یک میهمانی درصورتی که حداقل با یک نفر در این موقعیت ها آشنا باشید ساده تر است.
اگر در یک موقعیت اجتماعی قرار گرفتید ولی دلتان نمی خواهد با فرد خاصی ارتباط برقرار کنید، داشتن مهارت های اجتماعی بالا به یاری شما می آید که بدون رنجاندن آن شخص این مفهوم را به او منتقل کنید که قصد دارید با افراد دیگری وقت خود را بگذرانید.
پیشرفت در زمینه شغلی
بخشی از بیش تر شغل های با ارزش به ارتباط برقرار کردن با دیگران وابسته است. بهترین موقعیت های شغلی نیز شامل اختصاص دادن زمان زیادی به تعامل با کارمندان، رسانه ها و همکاران است. این اتفاق نادری است که که فردی خود را در دفتر کارش محبوس کند و به موفقیت های شغلی دست پیدا کند. بیش تر سازمان ها به دنبال استخدام افرادی هستند که مهارت های اجتماعی بالایی دارند، می توانند در یک تیم کار کنند و به سایرین انگیزه دهند.
راهکارهایی برای توسعه مهارت های اجتماعی
اگر در موقعیت های اجتماعی اغلب راحت نیستید، برای باز کردن سر صحبت با دیگران به مشکل بر می خورید و خجول هستید، لازم است که مهارت های اجتماعی خود را گسترش دهید در ذیل 9 روش برای افزایش توانایی اجتماعی معرفی شده است.
1. مثل یک فرد اجتماعی رفتار کنید
حتی اگر خود را یک انسان اجتماعی نمی دانید، در موقعیت های اجتماعی مختلف قرار بگیرید و وانمود کنید که فردی اجتماعی هستید. اجازه ندهید اضطراب مانع ارتباط برقرار کردن با دیگران شود. تصمیم بگیرید که سر صحبت را با فردی خاص باز کنید حتی اگر نسبت به این کار احساس اضطراب دارید. پس از مدتی این کار برای شما آسانتر می شود و دیگر لازم نیست وانمود کنید که یک فرد اجتماعی هستید، بلکه خود تبدیل به آن می شوید.
2. با گام های کوچک آغاز کنید
اگر به میهمانی ها و جمع های شلوغ و بزرگ رفتن هنوز برای شما آسان نیست از موقعیت های ساده تر شروع کنید. در زندگی روزمره خود به دنبال موقعیت های کوچکی باشید که در آن بتوانید با دیگران ارتباطی کوتاه برقرار کنید. مثلاً سلام کردن به مغازه دار، صحبت با شخص کنارتان در اتوبوس و... .
3. از دیگران سوال بپرسید
اگر می خواهید مرکز توجه در یک گفتگو از روی شما برداشته شود سوال هایی بپرسید که پاسخی بیش از یک "بله" یا "خیر" ساده داشته باشند. با این کار فرد مقابلتان به صحبت کردن تشویق می شود و گفتگو ادامه پیدا می کند.
4. دیگران را به صحبت درمورد خودشان تشویق کنید
بیش تر افراد از صحبت درباره خودشان لذت می برند. درباره حرفه، سرگرمی ها و خانواده افراد سوال بپرسید و به شنیدن پاسخ آن ها علاقمند باشید. برای آن که گفتگو ادامه داشته باشد لازم است که شما هم کمی درباره خودتان صحبت کنید.
5. برای پیشرفت مهارت های اجتماعی خود هدف تعیین کنید
با هدف های کوچک شروع کنید. روی مهارتی که در آن ضعف دارید تمرکز کنید و یا برای پیوستن به یک دورهمی اجتماعی برنامه ریزی کنید. سپس استراتژی هایی که باعث پیشرفت شما در زمینه اجتماعی می شود را مشخص کنید و به اجرای آن ها متعهد باشید.
6. از دیگران تعریف کنید
تعریف از طرف مقابلتان در یک گفتگو می تواند روشی عالی برای قوام دادن به یک گفتگو باشد. از گزارشی که همکارتان در جلسه ارائه داد یا ماشین جدید همسایه تعریف کنید. البته دقت کنید که این تعریف کردن ها به جا باشد و مصنوعی به نظر نرسد. با این کار تصویری دوستانه و صمیمی از خود ارائه می دهید و افراد آسان تر با شما ارتباط برقرار می کنند.
7. به زبان بدن خود توجه کنید
ارتباطات غیر کلامی اهمیت خیلی زیادی دارد. به نوع زبان بدنی که نشان می دهید توجه نشان دهید. تلاش کنید آرام و خونسرد به نظر برسید، تماس چشمی برقرار کنید و در مقابل گفتگوها باز باشید.
8. از خبرهای روز اطلاع داشته باشید
موضوعات و گرایشات اجتماعی روز را دنبال کنید تا موضوعی برای صحبت کردن داشته باشید. از موضوعات جنجالی مثل سیاست پرهیز کنید تا گفتگوی خوشایندی داشته باشید.
9. افکار منفی و مخرب را شناسایی کنید و آن ها را با باورهای مثبت جایگزین کنید
اگر باورهای منفی زیادی درباره روابط اجتماعی در ذهن شما ریشه دوانده، لازم است برای از بین بردن آن ها تلاش کنید چرا که بر عملکرد اجتماعی شما تاثیر مخربی دارند. به عنوان مثال شخصی فکر می کند "من خیلی ناشی هستم و حتماً خودم را در جمع انگشت نما خواهم کرد" و در نتیجه در میهمانی یک گوشه بی صدا می نشیند. به احتمال قوی تصور این شخص در پایان میهمانی تقویت خواهد شد چون به دلیل رفتارش کسی با او صحبت نخواهد کرد.
این باورهای منفی که باعث شکست شما در برقراری روابط با دیگران می شوند را شناسایی کنید و با باورهای واقع گرایانه تر جایگزین نمایید.
نظرات ارزشمند شما