مکن است تصور کنید که تاریخچه موشن گرافیک به زحمت به چند سال قبل باز می گردد. زیرا آن چه که با شنیدن اصطلاح موشن گرافیک در ذهن اکثر افراد تداعی می شود ویدیوهای مدرن و خوش آب و رنگی است که در تلویزیون و شبکه های اجتماعی به چشم می خورند. ولی جالب است بدانید که تاریخچه موشن گرافیک به بیش از صد سال پیش بازمی گردد.
چه تفاوتی با انیمیشن سهبعدی دارد و کدامیک از آنها قدیمیتر است؟
تاریخچه حرکت گرافیک
شروع موشن گرافیک
شروع تاریخچه موشن گرافیک از ابتدای قرن بیستم
شاید اولین باری که موشن گرافیک به شیوه امروزی آن به کار گرفته شد هنگامی بود که فیلم های سینمایی طولانی مدت در سینماها اکران شدند. در آن زمان عنوان فیلم با استفاده از تکنیک های موشن گرافیک روی پرده سینما به نمایش در می آمد.
این کاربرد موشن گرافیک به صورت عمده در اوایل سده 1900میلادی با اکران فیلم هایی چون "سرقت بزرگ قطار" و "آلیس در سرزمین عجایب" (1903) آغاز شد. این نوع استفاده از موشن گرافیک برای تیتراژ ابتدایی فیلم ها از همان زمان تبدیل به یک استاندارد شد. به طوری که در حال حاضر هم از موشن گرافیک برای نمایش عنوان فیلم استفاده می شود.
از دهه 1920 میلادی استفاده از موشن گرافیک در تیتراژ ابتدایی فیلم ها پیشرفت بسیاری کرد. از آن زمان به جنبه زیبایی شناختی و روایت داستان فیلم ها اهمیت زیادی داده می شد. برای همین هنگام ساخت موشن گرافیک برای فیلم از اشکال هندسی نامعمول و انتزاعی استفاده می شد.
تا دهه 50 میلادی با توسعه تکنولوژی تکنیک های جدیدی برای خلق انیمیشن و تصاویر متحرک به دست آمد و تیتراژهای ابتدایی فیلم ها به سطح بالاتری رسیدند. در طول این سالها به نظر می رسید که هر عنوان فیلم که با کمک موشن گرافیک ساخته شده بود گوی سبقت را از نمونه های قبلی می رباید.
از همان اوایل قرن بیستم تیتراژهای ابتدایی فیلم ها برای توصیف حال و هوای فیلم ضروری بوده اند. به عنوان مثال حروف سیاه رنگ و بزرگ و خشن برای فیلم ای ترسناک به کار برده می شدند، در حالی که حروف ظریف و خوش خط برای فیلم های رومانتیک استفاده می شدند.
پیشنهاد ویژه: برگزاری دوره آموزش موشن گرافیک در دانشگاه صنعتی شریف
تکنولوژی قدیمی ساخت تصاویر متحرک به صورت آنالوگ
صحبت از تاریخچه موشن گرافیک بدون اشاره به کامپیوترهای قدیمی آنالوگ لطفی ندارد. کامپیوترهای غول آسایی در دهه 70 وجود داشتند که با آن می شد موشن گرافیک ساخت. به این صورت که ابتدا تصاویر و حروف را اسکن می کردند. سپس از آن ها فیلمبرداری می شد و آن فیلم را نیز روی مانیتورهای تک رنگ CRT دستکاری می کردند و در نهایت در مدارهای آنالوگ آن را رنگ آمیزی می کردند. از این نوع کامپیوترها فقط هشت عدد ساخته شد و تنها یک از آن ها تا به امروز سالم مانده است.
پیش از آن که کامپیوتر برای عموم مردم در دسترس شود، ساخت موشن گرافیک بسیار پرهزینه و زمان بر بوده است و کاربرد آن به ساخت فیلم هایی با بودجه زیاد محدود بود. با همه گیر شدن رایانه های شخصی و نرم افزارهایی برای ساخت موشن گرافیک نظیر افتر افکت ، یادگرفتن و ساخت انواع موشن گرافیک برای همه امکان پذیر شده است.
موشن گرافیک در فیلمها
استفاده از موشن در سکانسهای فیلمهای سینمایی و تلویزیونی در دهههای 1940 و 1950 رشد قابلتوجهی پیدا کرد بهگونهای موشن گرافیک را بهعنوان یکی از ابزار مهم بصری در فیلمها تثبیت نمود، هنرمندانی مانند اسکار فیشینگر و نورمن مک لارن در طراحی گرافیک حرکتی خود تکنیکهای سینمایی را بیشتری را آزمایش کردند.
تحول در ساخت موشن گرافیک در قرن 21
اصطلاح موشن گرافیک با انتشار کتابی درباره آموزش استفاده از افتر افکت با نام "خلق موشن گرافیک" بر سر زبان ها افتاد. افتر افکت جزو اولین نرم افزارهایی بود که در تولید ویدیو به کار می رفت. ولی کاربرد آن برخلاف سایر نرم افزارهای مشابه فقط شامل تدوین یا گرافیک سه بعدی نبود. افتر افکت و نظایر آن امکاناتی نظیر جلوه های ویژه، ترکیب بندی و ابزارهای تصحیح رنگ را در خود داشتند که برای ساخت موشن گرافیک بسیار مناسب است.
موشن گرافیک تا به امروز به عنوان یک هنر به رشد خود ادامه داده است. با اضافه شدن افزونه های مختلف و عناصر گرافیکی سه بعدی می توان موشن گرافیک های بسیار پیچیده تری را نسبت به نمونه های اولیه آن خلق کرد. موشن گرافیست ها اکنون تکنیک های قدیمی ساخت انیمیشن را با امکانات جدید ترکیب می کنند تا سبک های جدیدی را خلق نمایند.
صنعت موشن گرافیک
بدون شک موشن گرافیک یکی از پرطرفدارترین اشکال هنری قرن 21 است. یک طراح گرافیک یا از طریق آموزش مستقیم حرکت طراحی گرافیک آموزشدیده یا پیشزمینههای فیلم یا انیمیشن به این حرفه روی آورده است. دانش در مورد رنگ، تایپوگرافی، تصویر و صدا برای تبدیلشدن به یک هنرمند موشن گرافیک حرفهای کاملاً حیاتی است، همچنین یادگیری برنامههای نرمافزاری این حوزه ضروری ویژهای پیدا کرده است. این نرمافزارها با پیشرفت تکنولوژی به طور مداوم در حال پیشرفتاند.
قبل از دسترسی گسترده به کامپیوتر، موشن گرافیست حرفهای پرزحمت و وقتگیر بود ولی با توسعه نرمافزارهای موشن گرافیک این حرفه بسیار راحتتر و جذابتر شده است.
یکی از برنامههای برجسته مورداستفاده طراحان موشن گرافیک افترا فکت است که به کاربران اجازه میدهد در تایملاین حرکتهای گرافیکی ایجاد کنید. برنامههای نرمافزاری سهبعدی، مانند سینما فردی، دارای ابزارهای مناسبی هستند و با افترا فکت و فتوشاپ بهخوبی کار میکند. برخی دیگر از برنامههای سهبعدی مانند تی دی مکی و مایا هم کاربرد فراوانی دارند.
با پیشرفت در فناوری، بهویژه اینترنت، صنعت موشن گرافیک به طرز چشمگیری تغییر کرده است. جمعیت تولیدکنندگان محتوا بسیار افزایش پیدا کرده است و طراحان میتوانند از هر نقطه دنیا پروژه بگیرند.
نظرات ارزشمند شما