فضاهای رنگی در فتوشاپ ( Color Spaces ) همانند ظرف هایی هستند که تعداد زیادی رنگ را در خود نگه میدارند. در این آموزش قصد داریم تا با 4 فضای رنگی پرکاربردی که در فتوشاپ در دسترس هستند، یعنی sRGB ، Adobe RGB ، ProPhoto و CMYK آشنا شویم.
چرا فضاهای رنگی متفاوت ؟
در یک دنیای ایدهآل، همه دستگاه های چاپ و نمایش دهنده های تصویر توانایی نشان دادن تمام رنگ های موجود را دارند ولی همه می دانیم که این، با حقیقت بسیار فاصله دارد. مثلا رنگی که در صفحه نمایش میبینید با چیزی که هنگام چاپ به دستتان میرسید احتمالا متفاوت خواهد بود.
اما دلیل آن چیست؟
برای این اتفاق دلایل متفاوتی وجود دارد مثل اینکه روش تولید رنگ ها در دستگاه های مختلف، متفاوت است. مثلا مانیتورها از رنگ های افزایشی ( additive color ) استفاده میکنند. این روش از نورهایی با سه رنگ قرمز، سبز و آبی (RGB) استفاده میکند و با ترکیب میزان برابری از این سه رنگ به رنگ سفید میرسد. اما فناوری مورد استفاده در بسیاری از دستگاه های چاپ استفاده از رنگ های کاهشی ( subtractive color ) است. این روش از رنگ های فیروزه ای، ارغوانی، زرد و سیاه (CMYK) استفاده کرده و با ترکیب میزان برابری از هر چهار رنگ به مشکی میرسد.
[ مقایسه دوپس چه فضاهای رنگی در فتوشاپ وجود داشته و استفاده هر کدام چیست؟
فضاهای رنگی در فتوشاپ بسیار متنوع اند و اینکه باید از کدام استفاده کرد کاملا بستگی به نوع کار شما دارد. در ادامه با 4 فضای رنگی معروف تر آشنا خواهیم شد.
فضای رنگی sRGB
میان این 4 فضای مورد بحث ما، فضای رنگی sRGB کوچکترین است. این بدان معناست که ظرف sRGB کمترین تعداد رنگ را در خود دارد. از این فضا هنگامی استفاده میشود که میخواهند تصویری را بر روی یک صفحه مانند تلفن همراه، مانیتور و یا پرژکتور نمایش دهند. دلیل این موضوع، توانایی این دستگاه ها برای نمایش مناسب این فضای رنگی است. مطمئنا فضای رنگی sRGB بهترین فضای در دسترس شما نیست، چرا که استفاده از آن یعنی محدود شدن به تعداد رنگ کمتر که این موضوع باعث ویرایش سخت تر و با افت کیفیت بیشتر در تصاویر میشود. البته استفاده از آن به مرور کمتر شده چرا که دستگاه های پشتیبانی کننده از فضاهای وسیع تر، در حال افزایش اند.
فضای رنگی Adobe RGB
فضای رنگی Adobe RGB، بسیار وسیعتر از sRGB است. اکثر صفحه نمایش های با کیفیت میتوانند تمام رنگ های این فضا را نمایش دهند که این موضوع دلیل گستردگی آن است. این فضا، فضای محبود عکاسان و طراحان است چرا که به دلیل داشتن اطلاعات و رنگ های بیشتر، انعطاف و قابلیت ویرایش بیشتری را فراهم میکند. معمولا همه رنگ های فضای رنگی Adobe RGB ، توسط پرینتر های جوهرافشانی که دارای 6 رنگ و یا بیشتر هستند هم قابل نمایش است.
تنها ایراد موجود در این فضای رنگی این است که اگر بخواهید آن را به یک فضای محدودتر مثل sRGB تبدیل کنید، یک سری از رنگ ها در فضای جدید وجود نداشته و با استفاده از رنگ های موجود جایگزین میشود که این امر باعث متفاوت بودن رنگ ها از شرایط مطلوب میشود.
[ مقایسه فضای رنگیفضای رنگی ProPhoto RGB
بزرگترین فضای مورد بحث ما، فضای رنگی ProPhoto RGB است. بسیاری از عکاسان از این فضای رنگی استفاده کرده تا از بیشترین رنگ های موجود بهره ببرند. البته این فضا آن قدر وسیع است که بسیاری از رنگ های آن، قابلیت نمایش در مانیتورها را نداشته و در صورت تبدیل به فضای دیگر، تغییر رنگ رخ داده و باعث غافلگیری خواهد شد.
گستردگی فضایفضای رنگی CMYK
این فضای رنگی، شبیه سازی فضای رنگی پرینتر ها و دستگاه های چاپ است. به همین دلیل بسیاری از طراحان در فتوشاپ از این محیط استفاده میکنند تا تصویری که دیده و بر روی آن کار میکنند با نتیجه چاپ شده آن تا جای ممکن شبیه باشد. البته امروزه به دلیل نزدیک شدن فضای رنگی پرینتر ها به صفحات نمایش کمتر نیاز به این امر وجود دارد و بهتر از از کسی مسئول دستگاه چاپ است پرسیده شود که آیا نیاز از در فضای رنگی CMYK کار شود یا خیر!
بررسی فضای رنگی CMYK در مقایسه با دیگر فضاها به منظور بررسی فضاهای رنگی در فتوشاپ[/caption]روش تغییر فضاهای رنگی در فتوشاپ
برای این که به این فضاهای رنگی دسترسی داشته باشید، به منوی Edit رفته و Color Settings را انتخاب کنید. با این کار پنجره ای مشابه تصویر زیر برای شما باز خواهد شد که در آن میتوانید فضای رنگی مورد نظر خود را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که فضای رنگی CMYK در گروه CMYK و فضاهای sRGB ، Adobe RGB و Prophoto RGB در گروه RGB قابل دسترسی اند.
ادامه آموزش مقدماتی فتوشاپ را در مقاله بعدی دنبال کنید!
قسمت قبلی مقاله را هم میتوانید از اینجا بخوانید!
نظرات ارزشمند شما