۰۲۱-۶۶۱۶۶۳۲۹

آموزش مبانی فتوشاپ - بخش 5 - آشنایی با انواع فرمت های فایل در فتوشاپ


با انواع فرمت های فایل در فتوشاپ که به آن نیاز دارید، آشنا شوید. JPEG PNG PSD TIFF RAW GIF DNG و ... | آموزش های جامع فتوشاپ را در Skillearn دنبال کنید.






گرافیک کامپیوتری
  • 5 دقیقه
  • 1990نفر

آموزش مبانی فتوشاپ - بخش 5 - آشنایی با انواع فرمت های فایل در فتوشاپ

برای کار با فتوشاپ و تصاویر مورد استفاده، باید با انواع فرمت های فایل در فتوشاپ و موارد استفاده از آن ها آشنا باشید.

به طور کلی موارد استفاده از فرمت ها را میتوان در 3 گروه کلی مورد بررسی قرار داد:

  • فرمت فایل اصلی تصاویر گرفته شده ( Original Sources یا Capture Files )
  • فرمت ذخیره پروژه هایی که روی آن ها کار میکنید (Working Files)
  • فرمت فایل خروجی پروژه برای اهداف و دستگاه های متفاوت (Export Files)

 

فرمت های مورد استفاده برای تصاویر اصلی ثبت شده (Capture Files)

 

فرمت JPEG یا JPG

این فرمت، از پراستفاده ترین فرمت های فایل در فتوشاپ برای عکسبرداری است، چرا که معمولا دوربین تلفن های همراه، به صورت پیشفرض، تصاویر را با این فرمت ذخیره میکنند. همچنین در همه دوربین های دیجیتال هم میتوان از این فرمت استفاده کرد.

از مهم ترین ویژگی های JPEG ، میتوان به قابلیت فشرده سازی و کاهش حجم آن اشاره کرد. پس تصاویر بیشتری را میتوان در یک دستگاه و یا یک کارت حافظه جا داد. JPEG برای کاهش حجم تصاویر، مقداری از اطلاعات آن ها را دور ریخته و ذخیره نمیکند که این کار در یک فرایند Lossy Compression ( فشرده سازی با اتلاف ) اتفاق می‌افتد. گیفیت تصاویر با این فرمت بستگی به میزان اطلاعاتی دارد که در این فرایند دور ریخته میشوند. در دستگاه هایی مثل تلفن های همراه قدیمی، معمولا کنترل زیادی بر روی این فرایند وجود ندارد ولی در دوربین های دیجیتال و برخی تلفن های همراه، میتوانید حجم اطلاعات دور ریخته شده و کیفیت تصاویر را به صورت جزئی تعیین کنید.

یکی از نقاط ضعف این فرمت نیز، انعطاف‌پذیری کمتر آن نسبت به تغییراتی مثل روشن ساختن سایه ها و یا تیره کردن روشنی ها است. این انعطاف کمتر به این دلیل به وجود می‌آید که حتی در بهترین کیفیت نیز، در فرایند Lossy Compression، مقداری از اطلاعات تصاویر از بین میرود و برای اعمال تغییرات، اطلاعات کمتری در دسترس است.


بیشتر بخوانید: برگزاری دوره آموزش فتوشاپ در دانشگاه صنعتی شریف


فرمت RAW

 مقایسه فرمت Raw و JPEG از انواع فرمت های فایل در فتوشاپ مقایسه فرمت Raw و JPEG از انواع فرمت های فایل در فتوشاپ

 

اگر تمام اطلاعات تصاویر برای شما مهم است و باید تمام اطلاعات را در اختیار داشته باشید، به دلیل فشرده سازی با اتلاف استفاده شده در فرمت JPEG، نمیتوانید از آن برای ثبت تصاویر خود استفاده کنید. یکی از فرمت های فایل در فتوشاپ که در اینجا میتواند به شما کمک کند، مجموعه فرمت های RAW است. معنای لغوی این فرمت خام است، که یعنی همه اطلاعات خام دریافت شده توسط دوربین و لنز را ثبت میکند. البته این فرمت از یک روش فشرده‌سازی استفاده میکند که بدون اتلاف بوده (Lossless Compression) و کوچکترین بخش از اطلاعات را نیز از دست نمی دهد. این امر باعث میشود که کاهش کیفیتی را در تصاویر شاهد نبوده و همه اطلاعات را در اختیار داشته باشیم. پس برخلاف فرمت JPEG، تصاویری که با فرمت RAW ثبت میشوند دارای انعطاف‌پذیری زیادی در مواجهه با تغییرات و ویرایش های انجام شده روی آن ها هستند.

البته شرکت های تولیدکننده دوربین های دیجیتال، هر کدام نوع خاصی از فشرده سازی بدون اتلاف را برای دوربین های خود به کار میبرند که این امر باعث شده تا فرمت RAW دارای پسوند های متفاوتی باشد. مثلا شرکت نیکون (Nikon) از پسوند .NEF و شرکت کنون (Canon) از پسوند .CRW استفاده میکنند ولی در انتها همه این فرمت ها زیرمجموعه فرمت RAW به حساب می‌آیند.

 

فرمت DNG

فرمت DNG (Digital Negative)، نوعی از فرمت های RAW است ولی با یک تفاوت: DNG یک فرمت همه گیر بوده که اختصاص به شرکت خاصی ندارد و توسط شرکت ادوبی (Adobe)، برای امکان آرشیو کردن یکپارچه تصاویر RAW به وجود آمده است. امروزه بسیاری از دوربین های دیجیتال به صورت پیشفرض از این فرمت برای ثبت تصاویر RAW خود استفاده میکنند. همچنین امکان عکسبرداری با DNG، توسط بسیاری از تلفن های همراه نیز وجود دارد. علاوه بر این ها، میتوان همه فرمت های RAW موجود را توسط نرم افزار Camera Raw و یا Adobe DNG Converter به DNG تبدیل کرد.

 

فرمت های مورد استفاده برای تصاویر در حال ویرایش و در جریان کار (Working Files)

حال نوبت به بررسی فرمت های فایل در فتوشاپ برای پروژه هایی که بر روی آن ها مشغول کار هستیم، میرسد. ویژگی اصلی این فرمت ها، پشتیبانی از لایه ها و لایه باز بودن آن هاست. TIFF و PSD از معروف ترین فرمت های مورد استفاده برای این کار هستند.

 

مزایای فرمت PSD و فرمت TIFF

 مقایسه فرمت PSD و TIFF از انواع فرمت های فایل در فتوشاپ مقایسه فرمت PSD و TIFF از انواع فرمت های فایل در فتوشاپ

 

از مزایای هر دوی این فرمت ها میتوان ذخیره لایه ها، ماسک ها، نوشته ها، شکل ها، Smart Object ها و مانند آن است که در فتوشاپ ایجاد شده و قابلیت ویرایش جزئی را به ما میدهند. ویژگی دیگر هر دو فرمت، استفاده از فرایند فشرده سازی بدون اتلاف (Lossless Compression) است که کیفیت را در سطح بالایی نگه داشته و انعطاف پذیری زیادی به کار میدهد.

به طور کلی امروزه این دو فرمت تفاوت چندانی با هم ندارند. برخی به دلیل اینکه TIFF مقداری پراستفاده تر است، آن را ترجیح میدهند ولی انتخاب بین این دو فرمت به سلیقه شما برمیگردد.

 

فرمت های مورد استفاده برای گرفتن خروجی از تصاویر (Export Files)

خروجی های به دست آمده از طریق فتوشاپ، در حوزه های متنوعی مورد استفاده قرار میگیرند و به همین دلیل باید فرمت متناسب با استفاده از آن ها را دانست.

معمولا برای این کار از یک کپی از پروژه اصلی استفاده میشود که این کار به شما اجازه میدهد تا فایل قابل ویرایش اصلی را در اختیار خود داشته و بتوانید تغییرات لازم را مثلا در لایه خاص اعمال کنید. این نوع خروجی ها معمولا لایه ها را ادغام کرده (Flattening) و باعث میشوند حجم تصاویر کاهش چشمگیری یابد تا آپلود و انتقال آن ها بسیار سریع و ساده تر شود.

همچنین شاید بخواهید که خروجی را برای یک دفتر چاپ بگیرید. در این صورت بهتر است فرمت مناسب و مورد ترجیح آن ها را پرسیده و از آن استفاده کنید. ممکن است برخی چاپخانه ها فرمت TIFF و PSD را به دلیل کیفیت بیشتر ترجیح دهند. یا شاید برای افزایش سرعت و راحتی از شما فرمت JPEG را درخواست کنند که در این صورت باید از حداکثر بودن کیفیت خروجی JPEG خود اطمینان حاصل کنید.

همچنین برای استفاده هایی مثل موبایل، سایت ها، ایمیل، آپلود و ...نیز، فرمت JPEG بیشترین استفاده را دارد.

یک سری فرمت های خاص نیز وجود دارد که کاربرد های خاص خود را دارند:

فرمت PNG

 

 لوگو با فرمت PNG از انواع فرمت های فایل در فتوشاپ لوگو با فرمت PNG از انواع فرمت های فایل در فتوشاپ

 

این فرمت که یک فرمت تک لایه است، عمدتا برای طراحی وب مورد استفاده قرار میگیرد. مهم ترین ویژگی آن، قابلیت استفاده از Transparency (شفافیت) است. این قابلیت به شما اجازه میدهد تا پشت زمینه تصاویر را حذف کرده و فقط سوژه را ذخیره کنید که  این شفافیت به صورت یک صفحه شطرنجی نشان داده میشود. معروف ترین استفاده از این فرمت برای ذخیره لوگو (مخصوصا لوگوهای گرد) است.

 

فرمت GIF

 یک نمونه از فرمت GIF از انواع فرمت های فایل در فتوشاپ یک نمونه از فرمت GIF از انواع فرمت های فایل در فتوشاپ

 

این فرمت نیز تک لایه است و از روش فشرده سازی با اتلاف (Lossy Compression) استفاده میکند؛ البته روش آن با فشرده سازی JPEG متفاوت است. همچنین این فرمت تنها از 256 رنگ پشتیبانی میکند. قابلیت Transparency هم در این فرمت وجود دارد ولی یک سطحی است. یعنی مثلا اگر لوگوی گرد را با این فرمت ذخیره کنید، لبه های آن برخلاف PNG، دندانه دار است و نه صاف و نرم!

البته مهمترین ویژگی GIF، امکان ذخیره انیمیشن است. به همین دلیل معمولا از آن برای ساخت تبلیغات بنری و یا انیمیشن های کوتاه  استفاده میشود.

 

دیگر فرمت های فایل در فتوشاپ

همچنین در تایم لاین فتوشاپ میتوانید از فرمت های محبوب ویدئویی مثل MP4، AVI و MOV و همچنین فایل های صوتی مثل AIFF، AA و MP3، استفاده کنید.

امکان ذخیره فایل ها در فتوشاپ به صورت PDF نیز برای توزیع و اشتراک امن آن وجود دارد. مثلا اگر هنوز یک محصول را معرفی نکرده و میخواهید عکس آن را برای یک مشتری بفرستید، میتوانید آن را به صورت PDF و رمزگذاری شده ذخیره و ارسال کرده تا از پرینت آن و اشتراک گذاری غیر مجازش جلوگیری کنید.

 

ادامه آموزش مقدماتی فتوشاپ را در مقاله بعدی دنبال کنید!

قسمت قبلی مقاله را هم میتوانید از اینجا بخوانید!

صفحه ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

تیم تحریریه اسکیلرن

این محتوا توسط تیم تولید محتوای اسکیلرن تولید شده است .امیدواریم که با تلاش خود به بهبود کیفیت وب فارسی کمک کنیم .


درباره اسکیلرن بیشتر بدانید





مطالب زیر را حتما بخوانید






نظرات ارزشمند شما





دیدگاه خود را ثبت کنید

در مورد این مقاله بحث کنید










اولین نظر را شما بذارید

اولین نفری باشید که گفتگو را آغاز میکنید